Čtyři dohody


Čtyři dohody

Lze se podle nich opravdu žít?

Don Miguel Ruiz představuje veřejnosti učení starých Toltéků a také píše o neošamanismu. Narodil se v Mexiku v rodině léčitelů. Jeho rodina předpokládala, že bude pokračovat ve staleté rodinné tradici léčitelství, ale Miguela více zajímal moderní život. A tak se stal chirurgem.
Jeho postoj k léčitelství změnila až autonehoda, kterou prožil na počátku sedmdesátých let. Po této události se začal věnovat učení svých předků a svá učednická léta dokončil u mocného šamana v mexické poušti.
Don Miguel Ruiz je naguál (šaman) z rodu Rytířů orla a věnuje se předávání svých znalostí o učení starých Toltéků.
Jeho nejznámější a zároveň nejvýznamnější publikací je kniha Čtyři dohody, která byla poprvé vydaná v roce 1997. Později ke Čtyřem dohodám napsal dodatek nazvaný Pátá dohoda.
Autor čtenáře provází čtyřmi dohodami. První z nich je nejdůležitější a nejtěžší - Nehřešte slovem. Mějme na paměti sílu vlastního slova. Jak jediné slovo může zranit, ublížit nebo probudit lásku a radost. Vyhýbejme se používání slova proti sobě nebo k pomlouvání druhých.
Myslím, že tato dohoda je ze všech nejtěžší proto, protože naše chování ovlivňuje chování okolí. A také je velmi těžké přepsat své zažité vzorce chování, ale jak sám autor podotýká, není to nemožné.
Další tři dohody navazují na první dohodu. Druhá zní - Neberte si nic osobně. Tato dohoda říká, že není vše jen o vás a je třeba si to uvědomit. Neberme si nic osobně, protože bychom tím trpěli kvůli něčemu, co za to nestojí.
Třetí dohoda - Nevytvářejte si žádné domněnky. Ptejme se. Nevytvářejme si zbytečné domněnky o tom, co někdo řekl nebo udělal. Když něco o někom nevíme nebo ho nechápeme, tak se ho na to zeptejme. Zeptejte se sami sebe, kolikrát se vám již stalo, že jste se na někoho zlobili, kvůli tomu, že řekl něco, co jste si vy vyložili v jiném významu. tato dohoda je velmi důležitá v partnerství. Ví váš partner o vás přesně to, co si myslíte, že ví nebo se jen domníváte, že to o vás ví?
Čtvrtá dohoda zní - Vždy dělejte vše, jak nejlépe dovedete. A to doslova. Za všech okolností dělejme vše, jak nejlépe dovedeme, ne více či méně. Vyhneme se tak zbytečné lítosti nad tím, co jsme měli udělat a neudělali. Pokaždé toho zvládneme někdy více někdy méně, ale pokud vždy uděláme naše maximum budeme pak sami se sebou spokojení a nebudeme se za nic trestat, ani vinit. Máme právo být za všech okolností sami sebou. Ale sami sebou můžeme být jen tehdy, když děláme vše tak, jak nejlépe dovedeme.
Kniha se hodí pro každého, úplně pro každého, některé myšlenky by se někomu mohli zdát jednoduché a samozřejmé, ale žijeme podle nich? Nehřešíme slovem? Nenadáváme lidem, které máme rádi?
Kniha vám dokáže otevřít oči a ukázat vám, že nejenom vy máte svůj vlastní svět, ale i každý kolem vás. I když se vám ten jejich svět může zdát podobný a tyto světy se vzájemně proplétají,  tak i přesto není váš. Díky knize si můžete uvědomit, že se vše neotočí kolem vás, a i když se vám to může zdát někdy nesmyslné, ne vždy máte pravdu.
Čtyři dohody vás donutí se zamyslet a popřemýšlet nad sebou a nad vlastním životem. Doporučuji knihu nepřečíst jedním dechem, ale nad každou kapitolou se pozastavit a zamyslet.




Komentáře

Oblíbené příspěvky